sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Iloinen juna Pietariin

Kiitos, Papà, päivän kielikukkasesta! Leike on Aamupostista (12.1.): "Allegro-nimi on italiaa ja tarkoittaa nopeaa, silti allegro ei ole suurnopeusjuna."

Allegro tarkoittaa sanakirjan mukaan iloista ja eloisaa. Musiikkiterminä se tosiaan tarkoittaa nopeaa. Sen sijaan esineelle tai olennolle nopeaa tarkoittava nimi olisi Veloce. Ehkä Pietarin-juna on sitten enemmän iloinen kuin nopea.

Hienosti keksitty, mutta eikö sopivampaa sanaa löytyisi suomen tai venäjän kielestä, kun kerran tunnusväritkin ovat näiden maiden lipuista? Eräänlaista länsiflunssaa tämäkin. Ja jos musiikkitermeillä mennään, suosittelen paikallisjunan uudeksi nimeksi Lento, hitaasti.

Entä tiesitkö, että junaravintolan italiankielinen nimi Prego tarkoittaa ole hyvä ja pyydän?

2 kommenttia:

  1. Onhan näitä ollut VR:llä ennenkin. Pendolino kuulemma tarkoittaa pientä heiluria, mutta kyllä se ihan suomeksi tarkoittaa nykyään rikkinäistä ja epävarmaa:-)

    PS. Missä vastaus alla olevaan Budapestin liikennemerkkiin? Se näyttää aivan kyltiltä: "Hedelmien syöttäminen leijonille kielletty?"

    VastaaPoista
  2. Vastaus Budapestin liikennemerkkiin on saamatta. Jos olisin tiennyt sen, olisin paljastanut vastauksen heti. :-) Jotenkin miellän sen koskevan vesimeloneja...

    VastaaPoista