perjantai 13. elokuuta 2010

Aktiivinen aloitus


Tänään 13:s perjantaina Helsingin Sanomain koko sivun mainoksessa luvataan myydä "kaikki tarvittava aktiiviseen koulun aloitukseen". Aktiivinen on muotia. Mainoksessa aktiivinen on turha sana, sillä aloitus vaatii jo aktiivisuutta. Joitain asioita voi tehdä passiivisesti tai ne voivat alkaa, mutta aloitus ei niihin kuulu.

Journalisti Lauri Kotilainen diagnosoi muotisanoilla ja -fraaseilla kikkailun muotiluulotaudeiksi teoksessaan Hyvä lehtijuttu - kirjoittajan opas. Muotiluulotaudit on yksi kymmenestä kirjoittajan ammattitaudista.

4 kommenttia:

 1. "Aktiivisella" lienee tässä haettu merkitystä suunnalta "tarmokas, motivoitunut, energinen", ei niinkään "passiivisen" tai "itsekseen alkavan" vastakohtaa. Käytännössä siis kyse on muistutuksesta hankkia uudet kuteet ja kamat eikä vain ilmestyä kouluun samoissa vanhoissa kamppeissaan…

  VastaaPoista
 2. Niin varmasti. Harmittaa silti, että ei käytetä kuvaavampia sanoja. Mielestäni mainitsemasi tarmokas olisi juuri sopiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy muistaa, että otsikkoriville mahtuu vain tietty määrä merkkejä. Jos tässä otsikossa "aktiiviseen"-sanan korvaa sanalla "tarmokkaaseen", ylärivistä tulee ehkä liian pitkä. No, kirjoittajaa ei voi silti puolustella tällä, sillä olisihan otsikon voinut muotoilla vaikka seuraavanlaiseksi: "Aloita koulu tarmokkaasti! Hae kaikki tarvittava meiltä."

   Poista
 3. Tosiaan. Enpä ajatellut ulkoasua.

  VastaaPoista