tiistai 27. marraskuuta 2012

Joku muu esine

Suomen Kuvalehden numerossa 43 kerrottiin järvilohista. Olen kyllä nähnyt, että ihmisiä kutsutaan jokin-sanalla, esimerkiksi "anna se jollekin toiselle". Näin päin en kuitenkaan ole nähnyt: voimalaitos on joku. Kielikiellon 2/2012 mukaan joissakin tapauksissa on ok käyttää ihmisistä jokin-sanaa raskaamman nelitavuiseksi vääntyvän joku-sanan sijaan.

No, vuoroin vieraissa, tuumataan jossakussa blogissa.

lauantai 24. marraskuuta 2012

Viimekeskiviikkoinen Karjalan Heili vinkkasi kannessaan muun muassa tällaisen uutisen äärelle. Huh, toivooko joku tsunamia tuhoamaan ihmiskuntaa?

Kyse on teoista planeetan pelastamiseksi. Synonyymejako? No, aiemmin olen nähnyt kirjoitettavan lumipalloefektistä, jossa hyvät tai huonot asiat kasaantuvat ja vyöryvät.

torstai 15. marraskuuta 2012

Suklaa Donitsi

Tänä aamuna näin kahvilan vitriinissä mainoslapun: Suklaa Donitsi 1,50. Myös muita tuotteita oli kirjoitettu samalla tavalla.

Entä sitten! Olisiko syytä riisua tiukka pipo ja antaa ajatusten tuulettua: mikä merkitys kirjoitusasulla edes on?

Yhdys Sanojenkin on aika kehittyä. Jos rauta Tie Aseman kaupan herkku Vitriinin täyttäjä haluaa kirjoittaa donitsinkin isolla alku Kirjaimella (S voikin olla iso, se aloitti mainos Lapun tekstin), antaa olla! Jos jollekulle tuottaa hankaluuksia lukea, niin kyse on tosiaan tiukka Pipoisuudesta.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Hänen lapsensa eivät ole tämän

Tämänpäiväisessä Aamupostissa kolmossivun kuvatekstissä kerrottiin tähän tyyliin: "Opettaja Taina katsoo Mikon ja hänen lastensa Pian ja Otson kanssa Jarkon taidonnäytettä."

Kenen lapsia Pia ja Otso ovat: Tainan vai Mikon?

Nyt en uskalla väittää, että tässä on kielioppivirhe, sillä tunnen kuvan henkilöt "Jarkkoa" lukuun ottamatta. Olisiko selvempää sanoa "tämän lasten Pian ja Otson kanssa"? Ilman hänen-sanaansa asia ainakin olisi epäselvempi.

Täggään tähän "Itsestäänselvyysihottuma". Tällä kertaa sairastaja saatan olla minä.

lauantai 10. marraskuuta 2012

Pirkka-teeseremonia

Ostin tänään Pirkan reilun kaupan vihreää irtoteetä. Valmistusohjeen mukaan juuri kiehautetun veden lämpötila saa olla noin 90 astetta.

Siis 90 asteessa kiehunutta vettä...? Tämän teen valmistukseen tarvinnen fyysikon apua.

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Onneksi-olkoon!

Tämänpäiväisen sanomalehti Aamupostin kannessa oli juhlamainos. Ikä tuo viisautta, muttei ilmeisesti terävöitä kielipäätä. Niin tai näin, onneksi olkoon!

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Kielikukkanen Facebookissa

Jos haluat seurata tai kannattaa Kielikukkasta Facebookissa, tervetuloa tykkäämään! Samat julkaisut jatkuvat myös blogissa.

Onko eläin kappale?

Vihreä Lanka kertoi 2.11.2012 Itämeren lohista. Miksi eläimet ovat tässä vihermielisessä lehdessä kappaleita (kpl) eivätkä yksilöitä?

Koti ja koto

Joensuulainen Karjalan Heili (31.10.2012) on kotiuttamassa maahanmuuttajia, vaikka tarkoitus lienee kotouttaa heidät Suomeen (eikä kotiuttaa lähtömaihinsa).